Yoga en tijdelijke attributen

Van tijd tot tijd is het goed om eraan herinnerd te worden dat alles van tijdelijke aard is en dus aan verandering onderhevig.

De Boeddha heeft dat mooi uiteengezet in zijn eerste preek over de 4 Edele Waarheden.

Waarom is het belangrijk? het voorkomt dat je jezelf gaat vereenzelvigen met een functie die je vervult binnen bv. een vrijwilligersorganisatie. Zowel de Boeddha maar ook de yoga schrijven het loslaten van het ego voor. De reden dat ik dit aankaart, is dat ik nu mijn functie als voorzitter van de beroepsvereniging voor professionele yogadocenten neerlegt. Ik treedt af conform de statuten, omdat mijn tweede termijn erop zit. Dit biedt een mooie gelegenheid om bovenstaand ook daadwerkelijk toe te passen. om je te doen beseffen dat alles betrekkelijk is.

Ik heb de functie met volle overtuiging vervuld, mijn beste krachten erin getoken maar op een gegeven moment merk je, dat de aanvankleijke ethousiasme tanende is

Functies zoals in mijn geval die van voorzitter zijn slecht tijdelijk

attributen. Zij hebben niets te maken met wie je in wezen bent. Dat is en blijft onveranderd. Je ware wezen of Zelf is van oorsprong puur, onthoud dat maar.

Het is een mooie les in de betrekkelijkheid van alles. Ik heb deze functie met volle inzet vervuld. Op een gegeven moment merk je echter, dat het aanvankelijke enthousiasme tanende is, en dan is het tijd om het stokje over te dragen.

Ik kijk ernaar uit om de komende tijd meer inhoudelijk met yoga bezig te kunnen zijn en weer inspirerende workshops te kunnen volgen en hopelijk ook zelf te geven, want daar was weinig tijd voor. Dat komt nu wel en dat is positief.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *